Novodobé pohanstvo

07.06.2012 11:16

Kto má moje pri­kázania a za­chováva ich, ten ma miluje, a kto mňa miluje, toho bude milovať aj môj Otec, aj ja ho budem milovať a vy­javím mu seba samého.  (JN 22,14)  

 Vidím kresťana, ktorý sa v ničom neodlišuje od ostatku sveta. Vidím, že kresťanstvo je preniknuté týmto svetom ovela viac, ako je svet preniknutý kresťanstvom. Vidím kresťana, ktorý žije ako pohan a kresťanov, ktorí žijú ako pohania. 

 
Vidím post kresťanstvo. 
 
Niet už rozdielu medzi kresťanmi a nekresťanmi. Jedni sa nazývaju krestania a hovoria, že veria v Boha a druhí hovoria, že v neho neveria. Jedni i druhí však žijú rovnako, bez viditeľných rozdielov v mravoch.  Kresťania sa stali pohanmi. Dopúšťajú sa smilstva, žijú "po manželsky" pred spečatením svojej lásky pred Bohom, hovoria, že manželstvo si treba vyskúšať pred manželstvom. Rovnako ako zvyšok sveta. 
Presedávajú hodiny pred televízorom a počítačom, pozerajú rovnaké filmy ako pohania. Chodia do krčiem a na zábavy. Počúvajú rovnakú hudbu a slovo ako pohania. Niet uz v nich túžby po samote a tichu alebo po kresťanskom spoločenstve, po Božej prítomnosti. Radi sa prechadzaju po nákupnych centrách, chrámoch ducha mamony, rovnako ako tí, čo Boha nepoznajú.
 
Kresťania sa v ničom neodlišujú od pohanov. 
 
Hovoria si, ze veria v praveho Boha, ale ich srdce je inde. Keby v neho verili, nezili by ako pohania. Mali by zalubu vo Svatom Pisme a nie v televizore, v modlitbe a nie v pocitaci, v cistote a nie v smilstve, v umrtvovani svojho tela a nie v jeho zvelebovani. Ich srdce by bolo skrusene z ich hriechov a nie plne svedskej zabavy a falosnej pohody. Stranili by sa vsetkeho, co tento svet vyhlasil ako normu. Stranili by sa bludov a ludskych vymyslov. Keby boli krestania krestanmi, zili by pred tvarou Boha, zivili by sa Bozim slovom a vedeli by, ze nikde nie su doma, iba u svojho Otca v nebi.
 
 Ale krestania uz ziju ako pohania. Jedia homeopatika ako pohania, chodia k ludovym liecitelom, citaju si horoskopy a snare. Fascinuju ich nauky pohanskych nabozenstiev a ich sposob zivota, ich "rozvinuta spiritualita" a bohata kultura. Na joge, rockovej hudbe a bojovych umeniach nevidia nic zle a hovoria si, ze su tolerantni. Hovoria, ze to im nemoze uskodit, cim vlastne hovoria, ze oni su "nad" hriechom. Ze sice konaju hriech, ale ich sa to netyka. Zaujimave. 
 
Takyto som bol a toto pisem ako svedectvo na vasu zachranu. Aj ja som bol tolerantny krestan...
 
Avsak tolerantny sme hlavne k hriechu, ktory nosime v srdci, ukolisani naukami "moderneho krestanstva - liberalizmu" v nasom srdci uz nie je boj s hriechom, ale mier. Nebrieme si uz priklad v nauke Jezisa Krista, ale v tom, ako ziju ostatni, a tak sa povzbudzujeme na ceste do zatratenia.
 Zapozerali sme sa do sveta a do jeho darov. Novodobi krestania uz netuzia po daroch Ducha Svateho, ale po dobrom byvani, dobrej praci, dobrej povesti, dobrom zdravi. Krestania netuzia po Bozom pozehani a prekliatie za hriech im pripada nieco ako povera vzdialena realite.
 
 Tuzby krestanov a pohanov sa stali uplne rovnake.
 
 Prvotni krestania tuzili po mucenickej korune, po tom, aby sa pripodobnili Kristu, moderni krestania tuzia mat sa dobre. Prvotni krestania zili na Golgote, moderni krestania ziju na vrchu Tabor, ale na Golgotu uz ist nechcu. Moderni krestania by chceli zit ako pohania a dosiahnut spasu ako prvotni krestania. Preto ked sa slusny pohan pozrie na zivot takehoto krestana, nevidi ziaden dovod stat sa krestanom, lebo vidi, ze po stranke mravov uz vlastne zije rovnako ako krestan, akurat ze neveri v nejakeho Jezisa, ale naco by to aj bolo, ked by vlastne zil rovnako.  
 
Ale co bola pravda pred 2000 rokmi je pravda i dnes. Co bol hriech na zaciatku krestanstva je hriech i na jeho konci na tejto zemi. Ak pred 2000 rokmi ludia - krestania zili v bazni pred Bozim sudom, ak vedeli, ze zajtrajsok Boh nikomu neslubil, ak tuzili po Bozej milosti, tak dnes to tak nie je, lebo krestania uz ziju ako pohania. Oni (alebo ich predkovia) si vybrali zit bez Boha, Boha zavreli do kostola a nepustili ho do svojho zivota a Boh tak ucinil v ich srdci, ze sa stali vlaznymi, ze sa stali pohania, krestanmi sa nazyvali, ale skutkom boli pohania. A ich srdcia uz nehoreli laskou k Bohu.

 
Tak sa Bohu pacilo, ze nik kto sa pred nim neskloni od pociatku tohto sveta az po jeho koniec, nebude zachraneny, tak Boh ustanovil, ze jeden neolutovany tazky hriech zatracuje dnes, zajtra a navzdy a ti, ktori nemaju bazen pred touto pravdou, pred prisnym Bozim sudom, ti poznaju jeho spravodlivost a hnev. Tak sa Bohu pacilo, ze na mnoho z tych krajin, ktore boli domovom tolkych svatych, na krajiny, ktorych zem je obmyta krvou mucenikov a ktore po starocia zili z jeho pozehnania, na tieto krajiny Boh uvalil prekliatie a odpad od spasonosnej viery, lebo napriek tomu, ze ich starocia zehnal, oni sa od neho odvratili a uverili v mnoho, len aby neuverili v Krista. Tak sa Bohu pacilo, ze ponechal moderneho krestana svojmu vlaznemu srdcu a pohana o to viac zatrateniu. Tak sa Bohu pacilo ponechat mnohych v lzi, lebo sami milovali loz a pravdu nenavideli, zakryvali si oci pred ovocim svojho zivota. 

Nik neobstoji pred Bozim sudom. Kto zotrvava vo svojom hriechu a neobrati sa na Bozie milosrdenstvo, bude naveky zatrateny.


Si krestan?

Tak nezi ako pohan. Nezi ako som zil ja. Ak zijes v hriechu, nie si krestan. A zodpovedat sa budeme nielen za nase hriechy, ale aj za vsetky pohorsenia, za kazdy zly priklad, ktory davame okolo seba.  Teda ak si krestan a zijes ako pohan, nehovor uz viac, ze si krestan kym sa neodvratis od hriechu, aby ta nepostihol este prisnejsi trest. Trest za tych, ktorych si presvedcil, ze krestania ziju ako pohania, ze je jedno, ci si krestan alebo pohan. Ked zijes ako pohan a nechces sa vzdat hriechu, pred svetom po pravde povedz, ze si bol krestan, ale ze uz si pohan a aspon budes hovorit pravdu.